Vi som kan välja…

Vi lever i den bästa av alla världar. Ja, säkerligen om man ser på Sverige och Europa från andra delar av världen. Från länder som har ständiga krig, länder i svält, förtryck och politiska diktaturer. Länder där människors enda tankar rör sig kring hur de ska överleva för dagen. I vår värld kan vi välja…eller kan vi det?

Vi lever i ett välfärdsland men vi är inte lyckliga. Vi jagar ständigt efter mer och bättre. På bekostnad av vår hälsa driver vi oss själva och våra barn in i en allt mer stressad tillvaro som bara blir svårare och svårare att ta sig ur. Vi kan välja men det gör oss stressade. Vi kan konsumera, resa och göra nästan allt vi vill men det skapar mest stress. Det skapar krav på oss att göra de “rätta” och “bästa” valen. Det är då vi blir lyckliga….eller?

Ganska enkelt egentligen! Vi vet att pengar och konsumtion inte gör oss lyckligare. Och ändå fortsätter vi. Något eller “någon” skapar en känsla av att om vi bara gör det här, skaffar den där, äter så här så kan jag äntligen pusta ut bakom nästa hörn. Men det verkar aldrig hända, runt hörnet finns ett till och ett till…. En del kanske säger att det är någon annan som skapar stressen, att det är samhället och arbetslivet som jagar oss. Men kanske det är här vi har ett val?

Visst vi vi alla utvecklas och lära oss, gå vidare. Det är människans naturliga drivkraft när vi har de basala behoven tillgodosedda. Men våra grundläggande behov finns kvar. Att bli bekräftad, att se en annan människa, känna dofterna, lyssna på ljuden, låta din kropp sjunka ned mot marken, andas in djupt och att släppa taget om att hela tiden förbättra, justera, förändra…..

Jag tror att vi behöver mycket, mycket mer av det. Det enkla, det uppenbara, det mänskliga…..att andas.

/Annika

P.S. Lördagen 17/11 12.30-15.30 kan du komma och “pusta ut” med mig. Ester & Adele st Paulsgatan 22. Anmälan : swisha 350:- till 0704 22 94 25. Välkommen!

Leave a Reply